ΒΨΑ (Βρώσιμα Ψάρια Αιγαίου)

Η φίλη και συνεργάτιδα Μαρία, και επίσημα πλέον εξωτερική ανταποκρίτρια του Cuisines Perros, εστιάζει στα ψάρια που απαντώνται στο Αιγαίο, δοκιμάζοντας, περιγράφοντας και φωτογραφίζοντάς τα.

Κολιός

Ονομασία: Κολιός
Ποιότητα: Γ'
Περιβάλλον: Πατόψαρο, απαντάται στα 300μ βάθος.
Τόπος: Απαντάται σε όλη τη Μεσόγειο, αλλά με δυσκολία πλέον σε Κυκλάδες και Βόρειο Αιγαίο λόγω υπεραλίευσης.
Μορφολογικά χαρακτηριστικά: Ημικυκλικό σχήμα, διχαλωτή ουρά. Είναι συγγενής με το σκουμπρί.
Χρώμα: Γαλαζοπράσινη ράχη με μαύρες ρίγες και άσπρη κοιλιά.
Τροφή: Γαύρους, σαρδέλες και ασπόνδυλα. Τον Αύγουστο μεταναστεύει σε μικρότερα βάθη για να βρει τροφή. Εκεί οφείλεται και η παροιμία «Κάθε πράμα στον καιρό του και τον Αύγουστο κολιός».
Τρόπος μαγειρέματος: Ψητός.
Ποσότητα σάρκας: Μέτρια.
Χρώμα σάρκας: Γκρί.
Σκελετική διάπλαση: Πυκνός σκελετός. Απομένουν πολλά κόκαλα όταν αφαιρείται το κεντρικό, τα μικρά όμως τρώγονται.
Ένταση γεύσης: Βαριά.
Υφή: Πυκνή, στεγνή, λιπαρή.
Πέτσα: Αδιάφορη.
Βαθμολογία: 3/10.

Κωλοχτύπα

Ονομασία: Κωλοχτύπα, κουκουβάγια, καραβίδα, κούτσα, αστακοκακαραβίδα, λασποκαβούρι.
Ποιότητα: A'
Περιβάλλον: Οστρακόδερμο. Κατοικεί σε βραχώδης περιοχές. Συχνάζει και συγκατοικεί σε τρύπες με ροφούς και σαργούς.
Τόπος: Νότια Πελοπόννησος και Κυκλάδες.
Μορφολογικά χαρακτηριστικά: Μικρό κεφάλι, μεγάλο σώμα· χωρίς δαγκάνες.
Χρώμα: Καφεκόκκινο.
Τροφή: Μικρά κεφαλόποδα.
Τρόπος μαγειρέματος: Ψητή, βραστή ή με μακαρονάδα.
Ποσότητα σάρκας: Λίγη. Περισσότερη από άλλα ανάλογα είδη, αλλά παραμένει λίγη.
Χρώμα σάρκας: Ολόλευκη.
Σκελετική διάπλαση: Δεν έχει κόκαλα αλλά εξωσκελετό.  Σάρκα έχει μόνο ο κυρίως κορμός. Πόδια, κεφάλι, και λοιπά μέλη δεν έχουν καθόλου σάρκα.
Ένταση γεύσης: Πολύ έντονη. Χαρακτηριστική και ιδιαίτερη γεύση.
Υφή: Λασπώδης.
Βαθμολογία: 9/10.







Λούτσος

Ονομασία: Λούτσος, σφύραινα, μεσογειακό baracounda.
Ποιότητα: B'
Περιβάλλον: Απαντάται σε αμμώδεις περιοχές· κινείται στον αφρό.
Τόπος: Απαντάται σε όλη την Μεσόγειο.
Μορφολογικά χαρακτηριστικά: Μακρύ, υδροδυναμικό σχήμα, μυτερό κωνικό κεφάλι με μεγάλο στόμα και αιχμηρά μεγάλα δόντια.
Χρώμα: Σκούρο στην πλάτη με ασημί κοιλιά.
Τροφή: Αφρόψαρα: ζαργάνες, σαρδέλες, γόπες.
Τρόπος μαγειρέματος: Ψητό, βραστό, σούπα, τηγανητό, μαγειρευτό.
Ποσότητα σάρκας: Πλούσια.
Χρώμα σάρκας: Λευκή· γκρί σκούρο γύρω από την πέτσα.
Σκελετική διάπλαση: Το κεντρικό κόκαλο είναι σπονδυλωτό, μεγάλο και χοντρό. Αφού αφαιρεθεί παραμένουν πολλά μικρά κοκαλάκια, τα οποία θέλουν προσεκτικό καθάρισμα γιατί τείνουν να βρίσκονται σε σημεία που δεν περιμένεις.
Ένταση γεύσης: Πολύ έντονη, χαρακτηριστική και ιδιαίτερη γεύση. Βαριά μυρωδιά..
Υφή: Μετρίως μαλακή.
Πέτσα: Γευστικά αδιάφορη και σκληρή.
Βαθμολογία: 8/10.






Μελανούρι

Ονομασία: Μελανούρι
Ποιότητα: Β'
Περιβάλλον: Αφρόψαρο. Ζει και σε ρηχά, και σε βαθιά νερά, σε άμμο, στα φύκια και κοντά σε βράχους.
*Σημείωση: Φτάνει έως και τα 11 χρόνια ζωής. Δεν προτιμούμε τα ψάρια που ζουν πολλά χρόνια αν δεν γνωρίζουμε τον τόπο προέλευσης τους γιατί συσσωρεύονται σε αυτά βαρέα μέταλλα. 
Τόπος: Απαντάται σε όλη τη Μεσόγειο.
Μορφολογικά χαρακτηριστικά: Συγγενής του Σπάρου. Το σώμα του είναι πολύ πλατύ και έχει πολύ μεγάλα μάτια.
Χρώμα: Ασημένιο με μαύρες λεπτές ρίγες στη κοιλιά. Το όνομά του το πήρε από την  χαρακτηριστική μαύρη κηλίδα που έχει στην ουρά, ανάμεσα σε δυο λευκές. Τροφή: Μαλάκια και πλαγκτόν.
Τρόπος μαγειρέματος: Ψητό, τηγανητό.
Ποσότητα σάρκας: Αρκετή.
Χρώμα σάρκας: Λευκή.
Σκελετική διάπλαση: Συμπαγής σκελετός που αφαιρείται εύκολα. Απομένουν, όμως, πολλά μικρά κόκαλα και το ψάρι εξακολουθεί να θέλει καθάρισμα και όσο τρως.
Ένταση γεύσης: Έντονη, χαρακτηριστική και ιδιαίτερη γεύση.
Υφή: Η σάρκα δεν διαχώριζε τόσο εύκολα· μαλακή· καθόλου λιπαρή· καθόλου στεγνή. Πέτσα: Αρκετά εύγευστη, αλλά η ένταση της γεύσης οφείλεται κυρίως στο ψαχνό. Βαθμολογία: 8.5/10.


Σάλπα

Ονομασία: Σάλπα
Ποιότητα: Γ'
Περιβάλλον: Μεσόνερα.
Τόπος: Απαντάται σε όλη τη Μεσόγειο.
Μορφολογικά χαρακτηριστικά: Μεγέθους 30-40εκ· πλακέ· μικρό κεφάλι· διχαλωτή ουρά.
Χρώμα: Ασημένιο με 10 χρυσές ρίγες.
Τροφή: Πλαγκτόν και καρκινοειδή. Η γεύση του κρέατος εξαρτάται από το τι έχει φάει. (Μυρίζει πολύ!) Ενδεικτικό είναι ότι έχουν καταγραφεί περιστατικά όπου το ψάρι, έχοντας καταναλώσει τοξίνες, είναι παραισθησιογόνο· οι επιδράσεις μπορεί να διαρκέσουν έως και 36 ώρες.
Τρόπος μαγειρέματος: Ψητό ή τηγανητό.
Ποσότητα σάρκας: Αρκετή.
Χρώμα σάρκας: Λευκή· γκρί σκούρο στην περιοχή της κοιλιάς.
Σκελετική διάπλαση: Μετά την αφαίρεση του κεντρικού παραμένουν μόνο λίγα και ευδιάκριτα κόκαλα.
Ένταση γεύσης: Πολύ έντονη γεύση και βαριά μυρωδιά. Δεν κατάφερα να το φάω.
Υφή: Μαλακή.
Πέτσα: Αδιάφορη.
Βαθμολογία: 1/10.




Σκάρος

Ονομασία: Σκάρος ή Παπαγάλος θάλασσας.
Ποιότητα: B'
Περιβάλλον: Μεσόψαρο, απαντάται σε βραχώδεις περιοχές.
Τόπος: Νότιες Κυκλάδες, ανατολικό Αιγαίο.
Μορφολογικά χαρακτηριστικά:  Επίμηκες και ελαφρά πεπιεσμένο.
Χρώμα: Το αρσενικό είναι μαυροπράσινο ενώ το θηλυκό πολύχρωμο κοκκινωπό.
Τροφή: Φύκια και καβούρια.
Τρόπος μαγειρέματος: Τηγανητός η ψητός.
Καθάρισμα: Αφαιρείται μόνο η χολή, τα εντόσθια έχουν ιδιαίτερη γεύση.
Ποσότητα σάρκας: Πλούσιο ψαχνό, μεγάλη ποσότητα αναλογικά του μεγέθους.
Χρώμα σάρκας: Ολόλευκη.
Σκελετική διάπλαση: Συμπαγής σκελετός αφαιρείται εύκολα και όσα κόκαλα απομένουν είναι μεγάλα και ευδιάκριτα.
Ένταση γεύσης: Μέτρια.
Υφή: Βελούδινη και λιπαρή.
Πέτσα: Επική! Εύγευστη με έντονη αλατότητα.
Βαθμολογία: 7/10.



Σκορπίνα

Ονομασία: Σκορπίνα, Κόκκινος Σκορπιός, Σκρόφα.
Ποιότητα: Γ'
Περιβάλλον: Πατόψαρο - βράχια, λάσπη, φύκια.
Τόπος: Απαντάται σε όλη την Μεσόγειο.
Μορφολογικά χαρακτηριστικά:  Κοντόχοντρο με μεγάλο κεφάλι που καταλαμβάνει το 1/3 του μεγέθους. Γύρω από το κεφάλι και κατά μήκος ραχοκοκαλιάς έχει δηλητηριώδη αγκάθια.
Χρώμα:  Κόκκινο αν ζει στα βράχια και καφέ αν ζει στα φύκια.
Τροφή: Γαρίδες, μαλάκια και οστρακοειδή.
Τρόπος μαγειρέματος: Ψητό, βραστό σούπα.
Ποσότητα σάρκας: Πλούσια, τρώγεται όλο το κεφάλι.
Χρώμα σάρκας: Ολόλευκη.
Σκελετική διάπλαση: Πυκνός σκελετός. Απομένουν πολλά κόκαλα όταν αφαιρείται το κεντρικό και χρειάζεται προσοχή γιατί είναι λεπτά, μακριά και πολύ αιχμηρά.
Ένταση γεύσης: Υψηλή.
Υφή:  Αφρώδης, βελούδινη, ζουμερή.
Πέτσα: Ιδιαίτερης νοστιμιάς.
Βαθμολογία: 9.5/10.


Φαγκρί

Ονομασία: Φαγκρί.
Ποιότητα: Α'
Περιβάλλον: Ζει κοντά στο βυθό, σε ανοικτά νερά, σε βραχώδεις ή αμμώδεις βυθούς και βάθος από 30 έως 250 μέτρα.
Τόπος: Απαντάται σε όλη την Μεσόγειο.
Μορφολογικά χαρακτηριστικά:  Συγγενής του Σπάρου. Το σώμα του είναι παχύ και πλατύ. Το κεφάλι του στρογγυλεύει κοντά στο μέτωπο. Το στόμα του είναι πλατύ, με πολλά δόντια.
Χρώμα:  Χρυσοκόκκινο.
Τροφή: Μαλάκια, καβούρια και άλλα μικρότερα ψάρια.
Τρόπος μαγειρέματος: Ψητό, βραστό σούπα.
Ποσότητα σάρκας: Πλούσιο ψαχνό· πολύ μεγάλη ποσότητα σάρκας.
Χρώμα σάρκας: Ολόλευκη.
Σκελετική διάπλαση: Συμπαγής σκελετός που αφαιρείται εύκολα. Απομένουν πολλά μικρά, αλλά ευδιάκριτα, κόκαλα.
Ένταση γεύσης: Μέτρια, ελαφριά.
Υφή:  Αρκετά σφιχτή, όχι πολύ ζουμερή.
Πέτσα: Εύγευστη· έδινε ένταση στο σύνολο.
Βαθμολογία: 7/10.
*Σημείωση: Δυστυχώς ανήκει στα απειλούμενα είδη, κάτι που το ανακάλυψα αφού το είχα ήδη καταναλώσει :(






No comments:

Post a Comment