Thursday 21 December 2017

Καλογερικό φιούζιον


Σε πολλές κουζίνες της άπω ανατολής απαντά κανείς την μείξη όλων των χαρακτηριστικών γεύσεων στο ίδιο πιάτο: πικρό, γλυκό, όξινο, αλμυρό, ουμάμι παράλληλα με, φυσικά, μια έντονα πικάντικη διάθεση. Καιρό τώρα πειραματίζομαι με την πραγμάτωση μιας τέτοιας αισθητικής χρησιμοποιώντας όμως μεσογειακές πρώτες ύλες. Η συγκεκριμένη εκτέλεση ήταν από τις πιο πετυχημένες.

Σε τηγάνι με λίγο παρθένο ελαιόλαδο σοτάρω τα καλογερικό (ή ότι άλλο ζυμαρικό θέλει κανείς), με χοντροσπασμένο μαύρο πιπέρι, κάπαρη, ψιλοκομμένη καυτερή πιπεριά, μαύρα τοματίνια, αντζούγιες, μανιτάρια πορτσίνι, και πικρελιές (έβαλα από κάτι καταπληκτικές πικρελιές που έχω βρεί τελευταία - σκέτες - δίχως λάδι, ξύδι, άλάτι ή άλλο συντηρητικό). Σιγά σιγά προσθέτω μικρές ποσότητες βρασμένου νερού· όταν το πίνει, προσθέτω και άλλο. Λίγο πριν γίνουν τα ζυμαρικά, προσθέτω χυμό από ένα λάιμ. Στο μεταξύ, έχω χοντροκόψει ρόκα, μαντηλίδα, λαγουδόχορτο και μερικούς χουρμάδες. Εφόσον έχουν γίνει τα ζυμαρικά, βγάζω από την φωτιά, προσθέτω τα χορταρικά, τους χουρμάδες, φλοίδες παρμεζάνας, κουκουνάρι και λίγο λάδι ακόμα και ανακατεύω καλά.

Όλων των ειδών οι παραλλαγές είναι φυσικά εφικτές, μπορεί κανείς να αφαιρέσει ή να αντικαταστήσει υλικά ανάλογα με το τι υπάρχει διαθέσιμο και να προσθέσει τα μπαχαρικά εκείνα που προτιμά - με την προϋπόθεση φυσικά να εκπροσωπούνται όλες οι γεύσεις.

Υλικά:
μαύρο πιπέρι
καλογερικό
αντζούγιες
μαύρα τοματίνια
πορτσίνι
πικρελιές
κάπαρη
καυτερή πιπεριά
ελαιόλαδο
ρόκα
μαντηλίδα
λαγουδόχορτο
χουρμάδες
φλοίδες παρμεζάνας

No comments:

Post a Comment