Thursday 21 December 2017

Ψωμί


Ψωμί.  Παρά την απλότητά του παραμένει η αρχή και το τέλος κάθε πετυχημένου γεύματος όσο αφορά την μεσογειακή κουζίνα. Οι πρώτες μου απόπειρες στέφθηκαν με μεγάλη επιτυχία, όπως μαρτυρούν οι φωτογραφίες αλλά και οι απόψεις φίλων. Υπάρχουν μεν κάποιες διαμαρτυρίες για την μυρωδιά μαγιάς που αποπνέει - αλλά προσωπικά αυτό το θεωρώ προτέρημα.

Η παρασκευή του ψωμιού έχει πολλά μικρά μυστικά και απαιτεί αγάπη και συγκέντρωση για να πάρει κανείς σωστά αποτελέσματα. Είναι σημαντικό το αλεύρι να είναι καλής ποιότητας. Εγώ χρησιμοποίησα κίτρινο αλεύρι Σταματέρης. Η συνταγή στην συσκευασία αναφέρει 600γρ νερού για ένα κιλό αλεύρι. Το ψωμί όμως για να βγει τραγανό και σωστό θέλει η ζύμη να είναι πολύ υγρή. Εγώ χρησιμοποίησα κάτι λιγότερο από ένα κιλό νερού για ένα κιλό αλεύρι. Φυσικά είναι πολύ πιο δύσκολο να δουλευτεί έτσι η ζύμη, αλλά ας έχει. Το νερό καλό είναι να είναι εμφιαλωμένο ή από φίλτρο και να είναι χλιαρό τον χειμώνα. Η μαγιά  πρέπει να διαλυθεί σε χλιαρό νερό, επίσης. Για την παρασκευή την ζύμης απλά αναμειγνύει κανείς το νερό, με το αλεύρι, την διαλυμένη μαγιά και όσο αλάτι επιθυμεί. Κάποιοι χρησιμοποιούν και υλικά όπως ζάχαρη, λάδι ή ακόμα και γάλα. Εγώ δεν βάζω τέτοια πράγματα στο ψωμί.

Η ζύμη πρέπει να δουλευτεί καλά και για τουλάχιστον 10-15 λεπτά. Στην συνέχεια την βάζει κανείς σε λεκάνη σκεπασμένη καλά με ένα καθαρό πανί και μια κουβέρτα από πάνω και την αφήνει να φουσκώσει. Θέλει αρκετές ώρες, εγώ την άφησα κανά 6ωρο. Στην συνέχεια η ζύμη θέλει ξανά δούλεμα για μερικά λεπτά και ξανά ξεκούραση για μερικές ώρες - κανά 8ωρο στην εδώ περίπτωση. Έπειτα η ζύμη πλάθεται σε καρβέλια και ψήνετε στον αέρα σε προθερμασμένο φούρνο. 

Υλικά:
αλεύρι κίτρινο
μαγιά φρέσκια
νερό φιλτραρισμένο ή εμφιαλωμένο
αλάτι

No comments:

Post a Comment