Tuesday 12 November 2013

ινδο-κρητικό #1

Αυτό το πιάτο προέκυψε στα πλαίσια πειραματισμών και αυτοσχεδιασμών πάνω σε έναν πολύ συγκεκριμένο ενοιολογικό άξονα: ινδικό στυλ κουζίνας αλλά με φρέσκες Ελληνικές πρώτες ύλες. Όπως με όλες τις συνταγές που αναρτώ, δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία το να ακολουθήσει κανείς την συνταγή κατά γράμμα αλλά περισσότερο να πιάσει την λογική. Παρόλαυτά το κάθε πιάτο τεκμηριώνεται ως έχει αν και η όλη λογική του cuisines peros είναι να μην ξαναμαγειρευτούν ακριβώς ως έχουν.

Υλικά (για ένα άτομο)
μισό φλιτζάνι ρύζι
δίκταμο
μια χούφτα σταφίδες
2 κομμάτια μαρκύκοκκο αφρικάνικο πιπέρι
2 μανιτάρια πορτομπέλο
μισή πιπεριά κόκκινη κέρατο
μια πιπεριά τσίλι
ένα κουταλάκι πουλ-μπιμπέρ
ένα μεγάλο κομμάτι τζίντζερ
ένα μικρό μάτσο μάραθο
κόλιανδρο ξερό
2-3 μπουμπουκια από κάρδαμο
1 μπαχάρι
ένα κουταλάκι κοφτό κίμινο
μια σκελίδα σκόρδο
ένα κρεμμύδι
ένα κουταλάκι κοφτό κουρκουμά
λίγο αλάτι ανθό
ένα κοφτό κουταλάκι λιναρόσπορος
σάλτσα σόγιας
χυμός από ένα ρόγδι
ένα κουταλάκι γεμάτο κρητικό ανθόγαλο

Το ρύζι το έκανα ως εξής: σε κατσαρολάκι έριξα το ρύζι με την 2πλασια ποσότητα σε νερό, αρκετό δίκταμο και το μακρύκοκκο αφρικανικό πιπέρι σπασμένο σε κομμάτια. Το ρύζι με το που βράσει το νερό απλά το χαμηλώνουμε στο 1/4 και το αφήνουμε χωρίς καθόλου ανακάτεμα με μισο-σκεπασμένη κατσαρόλα μέχρι να πιει όλα τα υγρά του. Όταν γίνει το βγάζουμε από την φωτιά και σκεπάζουμε για μερικά λεπτά με ύφασμα. Για το συγκεκριμένο πιάτο πρόσθεσα και τις σταφίδες μέσα στο ρύζι.

ΠΡΟΣΟΧΗ: το δίκταμο απαγορεύεται για εγκύους, είναι ισχυρό εκτρωτικό!  Εναλλακτικά μπορεί κανείς να βάλει κάποιο άλλο βότανο - πχ λουίζα, φασκόμηλο, μαντζουράνα κλπ.

Έπειτα σε τηγάνι με ελάχιστο λάδι τσιγάρισα το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα μανιτάρια την πιπεριά, το τζίντζερ κομμένο σε χοντρά κομμάτια, το μάραθο και όλα τα μπαχαρικά αλεσμένα ή ψιλοκομμένα ρίχνοντάς το ένα μετά το άλλο. Τον κουρκουμά τον έβαλα τελευταίο. Τα μπουμπούκια από το κάρδαμο τα άνοιξα, άλλεσα στο γουδί τους σπόρους που είχαν μέσα και χρησιμοποίησα αυτούς μόνο. Προς το τελείωμα έσβησα με τον χυμό από το ρόγδι, πρόσθεσα την σάλτσα σόγιας και αφού άφησα όλα τα υλικά για 2-3 λεπτά ακόμα έριξα και το ανθόγαλο. Τον ανθόγαλο είναι ένα σκεύασμα από κρέμα γάλακτος και μοιάζει κάπως με βούτυρο.

No comments:

Post a Comment