Sunday 24 November 2013

Χειροποίητα ραβιόλια με γέμιση μανιταριών αρτυσμένα με τοματίνια, κάπαρη και δεντρολίβανο


Υλικά (για ένα άτομο):

για τα Ραβιόλια:
ένα αυγό
100γρ αλεύρι

για την γέμιση:
1 μανιτάρι πορτομπέλο
1 μανιτάρι πορτσίνι (και αποξηραμένο κάνει)
μία σκελίδα σκόρδο
αρκετό μαύρο πιπέρι (καρποί - όχι τριμένο)
ελάχιστο ελαιόλαδο

για το τελείωμα:
ελάχιστο ελαιόλαδο
λίγο δενδρολίβανο
5-6 τοματίνια
μια κουταλιά του γλυκού κάπαρη
όση από την γέμιση έχει περισέψει (αν έχει περισσέψει)
ένα κρεμμυδάκι φρέσκο μικρό
πραιρετικά λίγη τρούφα

Πρώτα ετοιμάζουμε την ζύμη για τα ραβιόλια ως εξής. Πλάθουμε το αυγό με το αλεύρι μέχρι να γίνει σφιχτή ζύμη. Ζυμώνουμε για κανά 10λεπτο τουλάχιστον. Μετά βάζουμε την ζύμη σε ζελατίνα και την αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30λεπτά. Μετά αφού ρίξουμε λίγο αλεύρι στον πάγκο ανοίγουμε την ζύμη σε σχετικά χοντρό φύλλο - σαν να ήταν χοντρή σφολιάτα. Θα υποθέσω ότι ο αναγνώστης ξέρει πως να το κάνει - αν όχι ας ψάξει στο ίντερνετ - δεν είναι δύσκολο. Έπειτα κόβουμε την ζύμη σε τετράγωνα ή τρίγωνα ή κάποια άλλο σχήμα της αρεσκίας μας στο επιθυμητό μέγεθος.

Στο μεταξύ έχουμε ήδη φτιάξει την γέμιση ως εξής: ψιλοκόβουμε το σκόρδο και τα μανιτάρια και σε ελάχιστο λάδι τσιγαρίζουμε με το ολόκληρο πιπέρι για μερικά λεπτά. Όχι πολύ ! Βάζουμε την γέμιση ανάμεσα σε δύο κομμάτια ζύμης και καλύπτουμε. Προσεκτικά πιέζουμε τις άκρες καλά για να μην ανοίξει στο ψήσιμο. Έπειτα ρίχνουμε τα ραβιόλια σε καυτό νερό και αφήνουμε να ψηθούν μερικά λεπτά - δεν θέλουν πολύ ψήσιμο, συνήθως κανά 5λεπτο είναι αρκετό, ποτέ πάνω από 7λεπτά !

Στο μεταξύ σε καυτό τηγάνι με ελάχιστο λάδι ρίχνουμε τα τοματίνια κομμένα στα 2, την κάπαρη, το δενδρολίβαν και όση από την γέμιση έχει περισσέψει (εντάξει φροντίστε να μην περισσέψει πολύ.. απλά αν περισσέψει μην την πετάξετε, δεν είναι ωραίο να πετάει κανείς φαγητό). Τα ψήνουμε στο τηγάνι για ελάχιστα επίσης λεπτά - 2-4 είναι αρκετά. Σερβίρουμε τα ραβιόλια με τα υπόλοιπα υλικά και ρίχνουμε και το φρέσκο κρεμμυδάκι από πάνω ψιλοκομμένο και αν έχουμε φυσικά την τρούφα (εγώ έριξα λίγο αλάτι αρωματισμένο με τρούφα μέσα στην γέμιση). Μπορούμε να ρίξουμε και λίγο τριμμένο τυρί αν θέλουμε από πάνω - εγώ έριξα λίγο τριμμένη Μετσοβέλα. Σημείωνω ότι δεν ρίχνουμε αλάτι πουθενά, το αντικαθιστά μια χαρά η κάπαρη και το τυρί.

Είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιήσουμε καλά υλικά σε αυτήν την συνταγή - ειδικά η κάπαρη και τα μανιτάρια πρέπει να είναι καλής ποιότητας. Επίσης το αυγό να είναι ωραίο αυγό, χωριάτικο αν μπορούμε να βρούμε ή ελευθέρας βοσκής, όχι όμως από αυτά τα άθλια πτηνοτροφίου που ταϊζουν τις κότες με ό,τι να 'ναι. Εϊναι πολύ σημαντική η γεύση του αυγού για να έχει ωραία γεύση το ραβιόλι μας.. Τα τοματίνια επίσης καλό είναι να μην είναι θερμοκηπίου (αυτά που έβαλα εγώ ήταν δυστυχώς).

Καλή όρεξη !!

No comments:

Post a Comment