Monday 28 October 2013

Μαναρόλια στον φούρνο


Συστατικά:
Μαναρόλια - 1μιση κούπα
Σέλινο - 2-3 κλωνάρια (με τον κορμό τους)
1 Κρεμμύδι ξερό
3 ντομάτες φρέσκιες ώριμες
μερικές λιαστές ντομάτες
μια χούφτα κάπαρη
πουλ-μπιμπέρ
αλάτι ανθό
1 ξύλο κανέλα
πιπέρι μαύρο φρέσκο
3-4 κάρδαμα ολόκληρα
1-2 κουταλάκια του γλυκού κουρκουμά
(1-2 καρότα)
λίγο λαδι
νερό
λίγο λεμόνι

Προφανώς και αυτή την συνταγή μπορεί να την εφαρμόσει κανείς και σε άλλα όσπρια, πχ ρεβύθια ή φασόλια κλπ. Τα μανορόλια δεν τα ήξερα - τα είδα στην λαϊκή και ψήθηκα.. Τα έβαλα λοιπόν αποβραδίς σε νερό να μαλακώσουν (τα άφησα περίπου 16 ώρες) και έπειτα τα έβαλα μαζί με όλα τα υπόλοιπα συστατικά (εκτός από το λάδι και το λεμόνι) μετά σε μία κατσαρόλα πυρέξ (θα μπορούσε να είναι και πήλινη). Τα ανακάτεψα καλά και τα έβαλα να σιγο-ψηθούν στον φούρνο στους 180-200 βαθμούς για 2-3 ώρες σκεπασμένα με καπάκι. Νερό δεν χρειάζεται πολύ - ίσα ίσα να τα καλύψει, ίσως και λίγο λιγότερο. Καρότα δεν είχα, αλλά θα τους πήγαινε.. Το λάδι το έβαλα 20 λεπτά πριν το τέλος για να είναι ελαφριά. Έπειτα τα άφησα και στον σβησμένο φούρνο καμιά ώρα ακόμα να γίνουν καλά. Στο πιάτο μπορεί να προσθέσει κανείς και λίγο στυμμένο λεμόνι.

No comments:

Post a Comment