Sunday 10 September 2017

Ντάλ Perros


Το Νταλ είναι από τα πολύ αγαπημένα μου πιάτα και τα μαγειρεύω πολύ συχνά σε διάφορες εκδοχές (βλέπε και παλαιότερο ποστ στο μπλόγκ). Η εν λόγω εκδοχή είναι από τις πλέον ισορροπημένες και, ταυτόχρονα, τις πιο ιδιαίτερες που έχω παρασκευάσει. Δεν είναι δύσκολη παρασκευή, αλλά θέλει κανείς να έχει κάποια εμπειρία με τα συγκεκριμένα μπαχαρικά και να προσέξει τις επί μέρους αναλογίες.

Σε κατσαρολάκι με ελαιόλαδο τσιγάρισα φρέσκο κρεμμύδι, σκόρδο, κόκκινη καυτερή πιπεριά και φρέσκο τζίντζερ (όλα ψιλοκομμένα), και τα εξής μπαχαρικά (όλα αλεσμένα στο γουδί): σπόρους κύμινο, σπόρους κόλιανδρο, μοσχοσίταρο και μαύρο κάρδαμο (προσοχή, είναι πολύ διαφορετικό από το απλό κάρδαμο στα αρώματα). Τα άφησα 1-2 λεπτά σε χαμηλή φωτιά να βγάλουν τα αρώματά τους. Πρόσθεσα τις φακές, ζεστό νερό, κιτρινόριζα, ένα ξερό φύλο δάφνη, μερικά ξερά φύλλα κάρυ και λεμονόχορτο. Όταν ήπιε το νερό πρόσθεσα λίγο γάλα καρύδας και ανακάτεψα καλά. Το σέρβιρα με ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο και σάλτσα σόγιας (αντί για αλάτι).

υλικά:
κόκκινες φακές
κρεμμύδι
σκόρδο
κόκκινη καυτερή πιπεριά
φρέσκο τζίντζερ
σπόρους κύμινο
σπόρους κόλιανδρο
φρέσκο κόλιανδρο
μοσχοσίταρο
μαύρο κάρδαμο
κιτρινόριζα
ξερά φύλλα δάφνης
ξερά φύλλα κάρυ
λενομόχορτο
γάλα καρύδας

No comments:

Post a Comment