Saturday 5 July 2014

ετερόδοξο ντάλ



Ακραίο πιάτο με πολύ έντονα αρώματα για τα Ελληνικά δεδομένα αλλά προσωπικά το θεωρώ ένα ιδανικό βραδυνό. Το πιάτο ακολουθεί την λογική ενός Ινδικού Νταλ αλλά ξεφεύγει από την βασική γραμμή όντας έρμαιο των αυτοσχεδιασμών μου.

Πρώτα άφησα τις φακές να πάρουν 2-3 βράσεις, έχυσα το νερό και τις στράγγιξα. Στην συνέχεια σε λίγο λάδι σε μέτρια φωτιά τσιγάρισα ψιλοκομμένο κρεμμύδι, σκόρδο, τζίντερ, χοντροχτυπημένο (στο γουδί) μαύρο πιπέρι Βιετνάμ και μακρύκοκκο Αφρικανικό, κύμινο, μοσχοσίταρο, αλεσμένο κακουλέ και ξερό κόλιανδρο. Τα άφησα μερικά λεπτά να βγάλουν τα αρώματά τους και έπειτα πρόσθεσα τις βρασμένες φακές, λίγο νερό (2 ποτήρια για ένα ποτήρι ωμές φακές), λίγο σουμάκ, ψιλοκομμένο μαϊντανό και φρέσκο κόλιανδρο, λίγη καπνιστή πάπρικα, κουρκουμά, λίγο λιναρόσπορο, 2 κουταλάκια του γλυκού πουλ-μπιμπέρ και 1 καυτερή πιπεριά τσίλι. Λίγο πριν γίνουν οι φακές πρόσθεσα 1 ποτηράκι γάλα καρύδας και λίγο σάλτσα σόγιας και άφησα ακόμα μερικά λεπτά σε χαμηλή φωτιά.

υλικά:
φακές
νερό
λίγο λάδι
πιπέρι μαύρο βιετνάμ
πιπέρι μακρύκοκκο Αφρικής
σουμάκ
τζίντζερ
κρεμμύδι
σκόρδο
κύμινο
λιναρόσπορος
κόλιανδρο ξερό
κόλιανδρο φρέσκο
μαϊντανός
κακουλέ
μοσχοσίταρο
καπνιστή πάπρικα
κουρκουμάς
πουλ-μπιμπέρ
καυτερή πιπεριά τσίλι
γάλα καρύδας
σάλτσα σόγιας

2 comments:

  1. Γουάου! Τι λάδι έβαλες; Μήπως το σησαμέλαιο θα του πήγαινε; Εγώ μερικά από τα συστατικά δεν τα ξέρω καν!

    ReplyDelete
  2. Δεν έχω δουλέψει ποτέ σησαμέλαιο οπότε δεν μπορώ να πω με σιγουριά :) όπου χρειάζομαι λάδι συνήθως βάζω καλό ελαιόλαδο -αλλά λίγο, ίσα ίσα.

    ReplyDelete