Sunday 2 February 2014

ΝΟΙΖ Χορτόπιτα


Υλικά:
Σπανάκι άγριο
Γαλατσίδες
Σέσκουλα
Λάπαθα
Μαντηλίδες
Κουτσουνάδες
Τσοχοί
Μυρώνια
Καυκαλήθρες
Άνιθος
Πράσα
Αγριόπρασα
Μάραθα
Κρεμμυδάκια φρέσκα
Γιαχνερά
λίγη κάπαρη
Διάφορα αγριόχορτα 
Πιπέρι χοντρό
ελαιόλαδο
φύλλο κρούστας
φέτα

Αυτή η πίτα φιλοδοξεί να παραμείνει ατελεύτητη και με απροσδιόριστη γευστική τοπολογία. Με τον ίδιο τρόπο που μέσα από μια θορυβώδη ακουστική μάζα δύναται να αναδυθούν ποικίλες χροιές και ετερόκλητα φάσματα, έτσι και κάθε μπουκιά αυτής της πίτας χαρακτηρίζεται από ελαφρώς διαφορετικά αρώματα και γεύσεις. Για να το πετύχουμε χρησιμοποιούμε πολλά και ιδιάζοντα αγριόχορτα με έντονα αρώματα και γεύσεις, τα οποία και απλώνουμε ανομοιογενώς, ώστε τελικά η κάθε μας μπουκιά να αποτελείται από διαφορετικό συνδυασμό μυρωδικών.

Στην συγκεκριμένη πίτα χρησιμοποίησα μια μεγάλη ποικιλία αγριόχορτων και μυρωδικών. Αφού πλύνουμε καλά τα χόρτα τα στίβουμε καλά και τα αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι αφού τα πασπαλίσουμε καλά με χοντρό αλάτι (σε στρώσεις όχι μόνο πάνω πάνω). Ο λόγος που βάζουμε το αλάτι είναι για να αποβάλουν τα χόρτα τα υγρά τους. Τα αφήνουμε καμιά ώρα και μετά χοντροκόβουμε και προσθέτουμε την φέτα, το πιπέρι (χοντροκοπανισμένο στο γουδί), την κάπαρη και λίγο λάδι και ανακατεύουμε καλά αλλά έχοντας κατά νου ότι το ζητούμενο δεν είναι η ομοιογένεια. Μετά σε λαδωμένο ταψί απλώνουμε 5-6 φύλλα κρούστας αλείφοντας το καθένα με ελάχιστο λάδι, απλώνουμε την γέμιση και καλύπτουμε με 5-6 φύλλα κρούστας ακόμα. Τα τελευταία 2 φύλλα αφού τα λαδώσουμε τα βρέχουμε ελαφρά με νερό. Τέλος χαράσουμε με ένα μαχαίρι την πίτα φτιάχνοντας κάναβο και ψήνουμε στους 170 για περίπου μία ώρα.

No comments:

Post a Comment