Friday 28 February 2014

Πολιτισμικό ΣΟΚ #1


Σε αυτό το (βαθύτατα επηρρεασμένο από την ανατολή) πιάτο αποπειράθηκα να συνδυάζω διαφορετικές τεχνοτροπίες και χρησιμοποίησα υλικά που συνήθως δεν απαντώνται μαζί. Στο πιάτο θα βρεί κανείς ρύζι, τόνο και ελαφρώς καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς να καταλαμβάνουν αυστηρά οριοθετημένες περιοχές.

Οι ξηροί καρποί δεν έχουν συνταγή, απλά τους βάζουμε στο πιάτο.  Το ρύζι το έκανα ως εξής: έριξα ένα μέρος ρύζι με 2μιση μέρη νέρο, ένα ξύλο κανέλο και ένα φακελάκι πράσινο τσάι σε κατσαρολάκι και άφησα σε χαμηλή φωτιά (αφού πρώτα έγινε το νερό) με μισοσκεπασμένη κατσαρόλα μέχρι να πιεί τελείως τα υγρά του. Δεν ανακατεύουμε το ρύζι για κανέναν λόγο ! Αφύ έγινε άφησα για κανά τέταρτο την κατσαρόλα καλυμμένη με πανί εκτός φωτιάς. Έπειτα σε τηγάνι τσιγάρισα σε ελάχιστο λάδι λίγο κρεμμύδι χοντροκομμένο με το τζίντερ για λίγο σε δυνατή φωτιά, πρόσθεσα τα ξερά μπαχαρικά (αφού τα κοπάνισα στο γουδί) και τα άφησα λίγο να βγάλουν τα αρώματα τους. Έπειρα πρόσθεσα τα τοματίνια κομμένα στην μέση, τον τόνο και τα φρέσκα μυρωδικά και αφού τσιγαρίστηκαν και αυτά για 1-2 λεπτά έσβησα με σάλτσα τεριγιάκι και άφησα ακόμα λίγο. Δεν ήθελε πολύ ψήσιμο. Στο τέλος πάνω στο πιάτο ψιλόκοψα φρέσκο σχοινόπρασο.

Υλικά:
ένα μέρος ρύζι
2μιση μέρη νερό (εμφιαλωμένο - να μην έχει χλώριο)
ένα ξύλο κανέλας
ένα φακελάκι πράσινο τσάι
μαντηλίδα φρέσκια
μάραθο φρέσκο
κρίταμο φρέσκο
1 μικρό κρεμμύδι ξερό
1 κομμάτι τζίντζερ
1 τόνος κονσέρβα
φρέσκο κάρδαμο
1 γαρύφαλο ξερό
μαύρο πιπέρι ολόκληρο
1 κουταλάκι πουλ-μπιμπέρ
κόλιανδρο ξερό
κίμινο
κουρκουμάς
τοματίνια
σάλτσα τεριγιάκι
ξηροί καρποί
σχοινόπρασο φρέσκο

No comments:

Post a Comment