Tuesday 22 September 2015

Κριθαρώτο σε αρνίσιο ζωμό, με μυελό οστών και στάκα.


Σε πρώτη φάση έφτιαξα τον ζωμό: έβρασα αρνίσια κόκκαλα για 4-5 ώρες σε αρκετό νερό και μέτρια φωτιά σε σκεπασμένη κατσαρόλα (κατά καιρούς χρειάστηκε να συμπληρώσω νερό, αν συμβεί αυτό θέλει ζεστό νερό όχι κρύο). Αφού έγινε ο ζωμός αφαίρεσα όλον τον μυελό από τα οστά με ένα καλαμάκι και τον έριξα και αυτόν στο ζωμό. Στην συνέχεια τσιγάρισα μερικά λεπτά το κριθαράκι με χοντροσπασμένο μαύρο πιπέρι στο τηγάνι και άρχισα να σβήνω σιγά σιγά με τον ζωμό: η τεχνική είναι ίδια με του ρυζότου, μόλις πιει τα υγρά προσθέτει κανείς λίγο ζωμό, και όταν τον πιεί και αυτόν το ίδιο, κ.ο.κ. Τέλος, σε ένα μικρό κατσαρολάκι έλιωσα λίγη στάκα ανακατεύοντας σε χαμηλή φωτιά. Μετά έριξα μια κουταλιά νυσεστέ, λίγο αλάτι και συνεχισα το ανακάτεμα. Ο νυσεστές (ή το αλέυρι) διαχωρίζει την στάκα από το στακοβούτυρο. Το στακοβούτυρο το έριξα στο κριθαρώτο. Την στάκα την σέρβιρα ξεχωριστά σε μικρό μπωλ.

Υλικά:
αρνίσια κόκκαλα (με μυελό)
στάκα
κριθαράκι
λίγο ελαιόλαδο
χοντρό πιπέρι μαύρο
λίγο νυσεστέ
λίγο αλάτι ανθό

No comments:

Post a Comment