Sunday 27 October 2013

Σεσκουλόπιτα



τα συστατικά:
12-14 λεπτά φύλλα κρούστας
δύο μεγάλα μάτσα σέσκουλα
2-3 πράσα
άνιθος και μαϊντανός (ή εναλακτικά κάτι πιο ιδιαίτερο όπως μυρώνια, καυκαλήθρες, κλπ)
1 μικρό κρεμμυδάκι ξερό
φέτα βαρελίσια (400 γραμμάρια περίπου)
λίγο αλάτι ανθό
μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
λίγο μπαχάρι φεσκοτριμμένο
λίγο ελαιόλαδο

Πλένουμε καλά τα σέσκουλα, τα στίβουμε καλά, τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι για περίπου 30 λεπτά.  Χοντροκόβουμε τα σέσκουλα και τα ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα μυρωδικά (ψιλοκομμένα).  Προσθέτουμε την φέτα, αρκετό πιπέρι, λίγο λάδι και λιγάκι μπαχάρι (δεν θέλει πολύ).  Εγώ είχα πρόχειρα μόνο μαϊντανό και άνιθο - αν υπάρχουν εύκαιρα μυρώνια ή καυκαλήθρες ή μάραθος ή κάποιο μυρωδικό πιο ιδιαίτερο αξίζει κανείς να πειραματιστεί.  Η αλήθεια είναι ότι βαρέθηκα να φτιάξω δικό μου φύλλο και έβαλα έτοιμο από το σουπερ-μάρκετ..  Απαράδεκτο δεν λέω, αλλά δεν το είχα σήμερα.. Καλό είναι κανείς να την φτιάξει με δικό του λεπτό φύλλο.  Ανάμεσα σε κάθε φύλλο αλείφουμε με ελάχιστο λάδι - όχι πολύ γιατί δεν είναι ωραίο να έχει πολύ λάδι η πίτα.  Έβαλα 5-6 φύλλα κάτω, την γέμιση ανάμεσα και άλλα 5-6 φύλλα από πάνω.  Το τελευταίο φύλλο το λάδωσα ελάχιστα και έριξα και λίγο νερό.  Θέλει περίπου 45-50 λεπτά ψήσιμο στους 180 και μετά άλλα 5-10 λεπτά στους 250 για να πάρει χρώμα.

No comments:

Post a Comment