Monday 19 August 2013

Φακές φούρνου

Το έφτιαξα ως εξής:
- άφησα τις φακές (μαύρες) να πάρουν μια βράση και έπειτα έχυσα το νερο
- Σε ταψί (ακόμα καλύτερο θα ήταν σε γάστρα, αλλά δεν είχα εύκαιρη) έριξα τις φακές μαζί με
- μανιτάρια πορτομπέλο (εναλλακτικά θα μπορούσε κανείς να βάλει πορτσίνι ή κάτι άλλο πιο άγριο - όχι όμως από αυτά τα βαρετά άγευστα χαζό-μανίταρα που παίζουν)
- μερικά κλαδάκια δεντρολίβανο ολόκληρα
- ένα σκόρδο χοντροκομμένο,
- ένα άσπρο κρεμμύδι
- ρίγανη, θρουμπί, θυμάρι
- θαλασσινό αλάτι ανθό
- πουλ-μπιμπέρ Τούρκικο
- λίγο ελαιόλαδο (εννοείται να είναι παρθένο και καλό)
- λίγο κίμινο, λίγο μοσχοσίταρο, λίγο κουρκουμά
- δυό φυλλαράκια δάφνη
- λίγο ψιλοκομμένο τζίντζερ
- νερό (το υπολογίσα με το μάτι, χονδρικά για κάθε μέρος φακές 4-5 μέρη)
το άφησα να ψηθούν στον φούρνο στον αέρα, κανά 30λεπτο περίπου στους 200, μέχρι να γίνουν, πρόσθεσα και καμιά-δυο φορές νερό όταν το ήπιαν.

Για να βγεί κάλο θέλει οι πρώτες ύλες να είναι όσο το δυνατόν καλύτερη ποιότητα ! Ποτέ αλάτια και μπαχαρικά από το σουπερμάρκετ, είναι άγευστα και άθλια, από ειδικά μαγαζιά μόνο και γενικότερα θέλει ψάξιμο. Αλάτι έβαλα ανθό από τα Φιλιατρά, κρεμμύδι άσπρο κρητικό, το πουλ-μπιμπέρ Τούρκικο από την Πόλη, το δεντρολίβανο από το παρτέρι μου, τα μυρωδικά μαζεμένα από βουνά, κλπ κλπ.


1 comment: