ΑΤΕΦ (Αγνώστου Ταυτότητας Εξωτικά Φρούτα) #2

Η δεύτερη πράξη του πρότζεκτ ΑΤΕΦ εξελίσσεται στο Μανιζάλες της Κολομβίας, όπου μόνος πλέον (θυμίζω ότι το ΑΤΕΦ #1 ήταν σύμπραξη με την φίλη και συνεργάτιδα Μαρία Β. που πλέον ακολουθεί άλλες, ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσες, γευστικές περιπέτειες) εξερευνώ και εντρυφώ στα εξωτικά φρούτα της χώρας. 




12 Ιουνίου 2017

υπό μελέτη φρούτο: GUANABANA
προετοιμασία: καμία
τρόπος κοπής: κάθετα στην μέση και έπειτα με ένα μαχαίρι αποκολλούσα τον κάθε θύλακα ξεχωριστά  
υφή: λιπαρή και κάπως ινώδης - θύμιζε έντονα ψάρι αλλά ήταν πιο λιπαρή και πολύ πιο γλοιώδης· το φρούτο απαρτίζεται από ινώδεις θύλακες πεπιεσμένους μεταξύ τους σε μια συμπαγή μάζα - ο κάθε θύλακας περικλείει κουκούτσι και μοιάζει σαν να περικλείεται ο ίδιος από μια στρώση γλίτσας
γεύση: ελαφρά όξινη και λιπαρή με γλυκιές νότες
εντυπώσεις: είναι δύσκολο να περιγράψω την γεύση του - νομίζω κάτι ανάμεσα σε άγουρο ανανά, μούσμουλο, φράουλα και πολύ ώριμη μπανάνα· χωρίς να είναι πολύ γλυκό, το φρούτο ήταν πολύ λιγωτικό και χορταστικό, δεν μπόρεσα να φάω πολύ αλλά το έφαγα σχετικά ευχάριστα
τιμή: 2.64 (για ένα φρούτο σχεδόν 3 κιλών)
βαθμολογία:  5.5/10





13 Ιουνίου 2017

υπό μελέτη φρούτο: BOROJÓ
προετοιμασία: το αγόρασα ήδη ξεφλουδισμένο και μέσα σε ζελατίνα και διχτάκι οπότε χρειάστηκε απλά να  τα βγάλω με προσοχή
τρόπος κοπής: καμία - το εσωτερικό του φρούτου είναι σαν αλοιφή, απλά το άπλωσα με το μαχαίρι στο πιάτο
υφή: σαν αλοιφή ή πελτές αλλά γεμάτο κουκούτσια - θύμιζε έντονα ταμάρινδο αλλά πολύ πιο εύπλαστο και μαλακό
γεύση: πολύ ξινή, με άσχημη οσμή που θύμιζε το JATOBA (γνωστό και ως «πόδι γέρου» - δείτε το πρώτο ΑΤΕΦ) και μια έντονη εσάνς αυτής της χαρακτηριστικής μεθυστικής ζύμωσης που έχουν τα πολύ ώριμα φρούτα - κάπως σαν πολύ σαπισμένη μπανάνα 
εντυπώσεις: παρόλο που ήταν πολύ ξινό, μύριζε απαίσια και ήταν γεμάτο κουκούτσια, μου άρεσε. Θα αποτελούσε εξαιρετική πρώτη ύλη για μαρμελάδες ή πάστες τύπου «χαρίσα» και θα συνόδευε πιστεύω εξαιρετικά ψητό αρνί ή χοιρινό. Σκέτο είναι σίγουρα κάπως χαρντκορ και σίγουρα όχι για όλους. Μετά το πρώτο σοκ όμως δεν το βρήκα καθόλου άσχημο - μια μικρή ποσότητα στην άκρη του μαχαιριού δίνει μια πολύ ωραία όξινη και ελαφρά δύσωσμη αίσθηση στο στόμα - θα την περιέγραφα σαν αλοιφή από πολύ δύσοσμο τυρί (πχ Μούνστερ ή Λιμπούργκερ) μαζί με ψίχα λεμονιού και νωπό χώμα. Είναι πολύ πρωί τώρα για να το δοκιμάσω, αλλά πιστεύω ότι θα ήταν εξαιρετικό σαν επιδόρπιο - στην άκρη του μαχαιριού μαζί με σκέτο τζιν ή βότκα! 
τιμή: 0.40
βαθμολογία:  8/10





14 Ιουνίου 2017

υπό μελέτη φρούτο: PAPAYA
προετοιμασία: καμία
τρόπος κοπής: κόψιμο στην μέση, μετά σε φέτες και μετά ξεφλούδισμα
υφή: σαν ώριμου πεπονιού
γεύση: γλυκιά και με το χαρακτηριστικό της άρωμα
εντυπώσεις: υπέροχο φρούτο, αν και κάπως κοινό
τιμή: 1.17 (για μια μεγάλη παπάγια)
βαθμολογία:  8/10


15 Ιουνίου 2017

υπό μελέτη φρούτο: MARACUYA
προετοιμασία: καμία
τρόπος κοπής: κόψιμο στην μέση
υφή: πολυάριθμοι μικροί θύλακες που περικλείουν τραγανό κουκούτσι
γεύση: ξινή, δροσερή και αρχετυπικά «εξωτική» 
εντυπώσεις: πρόκειται φυσικά για το λεγόμενο «φρούτο του πάθους» - το έφαγα με κουτάλι μαζί με τα κουκούτσια του, η «τραγανότητα» τον οποίων έκανε μια υπέροχη αντίστιξη με την έντονη, αλλά κάπως δροσερή, οξύτητα του φρούτου - δοκίμασα επίσης να λιώσω τους θύλακες και να πιω τον χυμό ο οποίος ήταν νομίζω πιο αρωματικός και λιγότερο όξινος
τιμή: 0.08 (ναι, 8 λεπτά του ευρώ)
βαθμολογία:  8.5/10





16 Ιουνίου 2017

υπό μελέτη φρούτο: PITAYA
προετοιμασία: καμία
τρόπος κοπής: κόψιμο στην μέση
υφή: ζελατινώδης - σαν σταφύλι - γεμάτο με μικρά κουκούτσια τα οποία όμως δεν ήταν ιδιαίτερα αισθητά
γεύση: ευχάριστα δροσερή, γλυκιά - θύμιζε πολύ σταφύλι
εντυπώσεις: ωραίο φρούτο - το κατανάλωσα λαίμαργα και γρήγορα. Έχω ξαναφάει πολλές φορές pitaya, η συγκεκριμένη όμως ήταν μακράν η καλύτερη
τιμή: 0,46 
βαθμολογία:  9.5/10


17 Ιουνίου 2017


υπό μελέτη φρούτο: MANGO TOMY
προετοιμασία: ξεφλούδισμα
τρόπος κοπής: ξεκινώντας από την περιφέρεια κόβουμε φλοίδες έως ότου φτάσουμε στον σκληρό πυρήνα
υφή: μαλακή και κάπως ινώδης
γεύση: αρχετυπικά εξωτική, έντονα αρωματική και πολύ γλυκιά
εντυπώσεις: συγκρίνοντάς το με άλλα μάνγκο που έχω φάει κατά καιρούς θα έλεγα ότι ήταν αρκετά πιο γλυκό και με πολύ πιο έντονα αρώματα - παρόλαυτά νομίζω θα το προτιμούσα λιγότερο έντονο και γλυκό
τιμή: 0,43 
βαθμολογία:  8/10

2 comments:

  1. το αδίκησες το guanabana. του έδινα τουλάχιστον 7+ / ίσως δέν ήταν αρκετά ώριμο. Όσο ωριμάζει γλυκίζει και κάνει και πολύ ωραίο χυμό.

    ReplyDelete
  2. Ήταν σίγουρα αρκετά ώριμο - το 5.5 είναι κυρίως επειδή δεν μου άρεσε η υφή της σάρκας του, η γεύση του δεν ήταν τόσο άσχημη. Θα δοκιμάσω και χυμό.

    ReplyDelete